tirsdag 12. april 2011

Vinterjenter av Laurie Halse Anderson

Dette er en bok som krever litt mage - og ikke minst styrke - fra leserens side. Det handler om anoreksi, det handler om bulimi, det handler om døden og om å ha kontroll over tilværelsen.

Bestevenninnen til Lia, Cassie, er død, hun spydde seg bokstavelig talt i hjel. Kvelden før har hun lagt igjen 33 beskjeder på mobilen til Lia, hvor hun trygler henne om å ta kontakt og hjelpe henne. Lia har ignorert alle beskjedene. Vennskapet var nemlig slutt. Etter en bilulykke, forårsaket av at Lia svimte av fordi hun hadde for lite mat i kroppen, ble begge jentene innlagt og foreldrene bestemte at de ikke var bra for hverandre.

Lia og Cassie var nemlig hverandres ødeleggere. De var nemlig medsammensvorne i kampen om å bli tynnere, tynnere, tynnest... Cassie løste det med å spy, Lia ved å la være å spise.

Boka handler om tiden etter at Cassie er død. Lia sliter med skyldfølelse og straffen er å spise mindre, minst mulig, helst ingenting. Foreldrene veier henne jevnlig, men hun kan alle triksene i boka - som å sy inn blylodd i badekåpa, drikke masse vann før veiing og avføringstabletter mot det hun tvinges til å putte i magen. Det blir ikke bedre av at Cassie hjemsøker henne og oppmuntrer henne til å spise mindre, veie mindre, putte fingeren i halsen...

Dette er en usannsynlig trist historie om et fenomen som dessverre altfor mange gutter og jenter sliter med. Et pluss for boka er at den beskriver akkurat hvordan det er uten å prøve å forklare og moralisere over problemet. Boka er også skrevet i dagbok-form. Den er full av overstrykninger der sannheten blir for ubehagelig og omformuleringer som viser hvor stort kontrollbehov hun har.

Jeg vil anbefale boka til både gutter og jenter på ungdomsskolen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar