torsdag 14. april 2011

Madame Terror av Jan Guillou


Carl Gustaf Gilbert Hamilton er hovedpersonen i flere av bøkene til Jan Guillou. Han er en svensk etterretningsoffiser, greve, morder og med en fortid som revolusjonær kommunist. Han ble utdannet som agent i USA i samarbeid med SEAL-styrkene og amerikansk etterretningstjeneste. Når denne historien starter har Hamilton i elleve år bodd i San Diego i USA under FBIs vitnebeskyttelsesprogram. I Sverige er han dømt til livsvarig fengsel etter mord på flere kurdiske angivere. Hamilton er lei av dette livet og lar seg overtale av sin gode venn og brigadegeneral i den palestinske etterretningstjenesten, Mouna Housseini, til å bli øverstkommanderende for den palestinske flåten.

Målet med å rekruttere nettopp Hamilton er at han er den eneste som kan lede et svært vanskelig oppdrag, nemlig et ubåt-angrep mot den israelske flåten og befri Gaza fra blokaden. Det blir et militært og politisk sjansespill, for et angrep på Israel er så godt som synonymt med et angrep på USA.

Jan Guillou er en forfatter som ikke legger skjul på sine meninger. Han er kjent for sin kritiske holdning til Israel og USA og er ikke nådig mot George Bush og andre politikere. Dagbladet har skrevet om romanen at den er et partisk debattinnlegg om terrorisme kontra det folkerettslige begrepet krig, men at Guillou lar det være opp til leseren å gjøre seg opp sine egne meninger om det vi leser om er en terrorhandling eller en militæraksjon. Spennende er det uansett - om du velger å lese den som en ren spenningsroman eller som et politisk debattinnlegg. 

Madame terror er en "vanlig" roman, ikke skrevet spesielt for ungdom, men den er drivende spennende og lettlest og anbefales for deg på ungdomsskolen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar