torsdag 14. april 2011

Tyvenes marked av Jan Guillou


Det er ikke mange krimbøker jeg har lest hvor jeg virkelig har ledd høyt og gasset meg over folks dårskap og nederlag - men det gjorde jeg her!
Stockholms rikmannshjem blir utsatt for en bølge av innbrudd. Tyvene tar med seg kunst, vin og andre svært eksklusive og verdifulle gjenstander, så langt verdier for over 50 millioner. Tyvene kjenner dessuten alarmkodene og forsvinner med tyvegodset i eierens bil. 
Når samfunnstoppene blir utsatt for innbrudd, får dette selvsagt høy prioritet og det blir opprettet en etterforskningsgruppe ledet av politiinspektør Ewa Johnsén. Sammen med sine kolleger blir det hennes noe utfordrende jobb å avhøre de snobbete rikfolkene og deres bortskjemte, ufordragelige tenåringsbarn, som lever i den tro at de står høyt hevet over landets lover. Deres møte med virkeligheten er rett og slett morsomt å lese.  I sin jakt på forbryterne møter Ewa Johnsén også kjærligheten i form av en tidligere fransk leiesoldat, som på en ikke helt reglementert måte kommer til å bidra til etterforskningen.
Tyvenes Marked er i tillegg til å være en skikkelig spennende og underholdende krim, en ganske så samfunnssatirisk bok. Som i Norge har det i Sverige gått debatter om lederlønninger og Guillou fant nok inspirasjon av Skandia-saken, der flere svenske topper ble dømt for korrupsjon og svindel. 
Boka er en "vanlig" krim, ikke skrevet spesielt for ungdom, men den er svært engasjerende og lettlest og anbefales for deg på ungdomsskolen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar