Midt på natta slår sikkerhetspolitiet til mot flere innvandrer-familier i Stockholm, uten å få vite hva de er mistenkte for. Neste dag blir det slått stort opp at Al-qaida i Sverige er uskadeliggjort og at man med det har avverget flere store, planlagte terrorhandlinger. All informasjon blir hemmeligstemplet av hensyn til rikets sikkerhet og lagt lokk på.
Ewa Johnsén-Tanguy er forhørsleder ved økokrim, men får terrorsaken i fanget da hun - mer eller mindre frivillig - blir headhuntet over til sikkerhetspolitiet. Dette blir ikke bare en ny måte å drive politiarbeid for Ewa, det setter også privatlivet hennes på prøve. Erik Ponti, journalist og sterk motstander av sikkerhetspolitiets måte å arbeide på, graver i saken - og er samtidig bestevennen til Ewas mann. Hun havner i en uunngåelig lojalitetskonflikt.
Temaet for boka er forholdet mellom terrorisme og demokrati - hvordan kan et demokrati bekjempe terrorisme uten selv å bryte sine demokratiske lover?
Jan Guillou er kjent for sine kritiske holdninger til det svenske sikkerhetspolitiet og boka er på ingen måte nyansert - men det er noe av det som gjør at jeg falt for den - han kliner til, med hammer og slegge på én gang. Så må man bare ha det i bakhodet at det er Jan Guillou som skriver.
Den indre fiende er en oppfølger av Tyvenes marked, men det er ikke avgjørende å lese dem i rekkefølge. Boka er en "vanlig" krim, ikke skrevet spesielt for ungdom, men den er lettlest og spennende og anbefales deg på ungdomsskolen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar