tirsdag 12. april 2011

De Fire og Han Som Gjør Galt Verre av Hans Frederik Follestad

Som i all fantasy-litteratur, handler det om kampen mellom det gode og det onde. En (motvillig) helt må ut og redde verden fra Den Onde. Det er bare det at De Fire som må redde verden denne gangen ikke er helt A4 - selv ikke etter fantasy-standard. De fire er nemlig ilderen Bambo Fortwo, pandaen Hutte Meg Tu, vaskebjørnen Pepper Bihf og den enfoldige elgen Salt Ehfan. De lever et stille (dvs skjørtejagende og laken-trimmende) liv i Pelsheim, en liten by, visstnok plassert mellom Ålesund og Molde. Som tittelen sier, er det også en femte skikkelse med - Han Som Gjør Galt Verre. Dette er den rike arvingen til Turtle-Wax formuen, lakenenes konge - skilpadden Jesper Schtadig. Uten å vite det selv, er disse fem en viktig del av en gammel profeti...

På baksiden av boka kan man lese følgende:
Den onde Lord Kor gjør seg klar for Krigen Som Ender Alle Kriger, og i følge nedtegnelsene i boken De Fire, Han Som Gjør Galt Verre og andre ting Generelt, som kan redde oss fra Verdens Undergang og Lignende Tragedier, er De Fire de eneste som kan stå mellom Lord Kor og Lysets krefter.

Munker fra Himmeltempelet i Ankh Mapur i Nepal kommer til Pelsheim for å finne De Fire og Han Som Gjør Galt Verre, det samme gjør Lord Kors farlige disipler. Det blir en kamp om å finne dem først og få dem med seg. Utrolig nok forkludres det hele til av naboene til Hutte Meg Tu, den vakre, men hissige og skyteglade Line Soltvedt og hennes alkoholiserte mann, fylkeslegen Kit Soltvedt. Hutte Meg Tu klarte nemlig å kjøre ned gjerdet til Soltvedt, og det slipper han ikke ustraffet fra. Det blir inspektør Molling fra Pelsheim politikorps som må finne ut hva som har skjedd og det hele topper seg med magikere, dyr, en suspekt tysker, Pelsheims politi og pansrede høner (!) i en skikkelig røre oppi fjellene i Nepal.

Dette kan bare sies å være en merkelig, absurd, morsom bok. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for om forfatteren har prøvd å skrive en "virkelig" fantasy, eller om han prøver å gjøre narr av sjangeren. Morsomt er det i hvertfall.

De Fire og Han Som Gjør Galt Verre er en trilogi. Første boka heter Begynnelsen, så kommer Fortsettelsen og til slutt Slutten (!)

Anbefales for alle som har humor og går på mellomtrinnet eller ungdomsskolen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar