mandag 21. mars 2011

"Hestenes klan" av Live Bonnevie

Amanda Fivel er 17 år og konkurranserytter. Hennes store lidenskap er hester, og hun bruker mer tid i stallen enn på skolen. Hun drives fram av en ærgjerrig far, som bokstavelig talt satser alt på Amandas ridekunster. Amanda har en bror som er et par år eldre, samt en mor som bruker mye tid på jobben og prøver å holde familien samlet med "mandagsfrokoster".
Leseren skjønner fort at dette er en familie med hemmeligheter, blant annet knyttet til farens økonomiske ulovligheter og veddemål.

Amandas venninner er også opptatt av ridning, men de forblir litt i utkanten av handlingen. Julian, eller Juls som han kalles, er den av Amandas tidligere venner som dukker opp i et avgjørende øyeblikk. Det blir en kamp på liv og død når Amanda og Juls setter av gårde i båt over Nordsjøen, for å frakte tilbake en hest som ble ulovlig utført fra Island tidligere i historien.

"Hestenes klan" er spennende som en kriminalroman. Den har nydelige skildringer av samspillet mellom hest og rytter, men man må ikke være ekstremt opptatt av hester for å ha glede av denne boka. Den har mange lag.

Boka skildrer Amandas vei fra ungdom til ung kvinne. Hun er i opprør, akkurat som islandshesten hun skal forsøke å temme. Fortellingen viser Amandas utvikling fra hun lar seg styre (spesielt forventningspresset fra faren), til hun - via gode hjelpere - finner fram til alt det fantastiske som bor i henne. Kanskje William Fivel, denne tilsynelatende skruppelløse faren, også har lært noe om livet underveis -?

Romanen anbefales sterkt! For en dreven leser fra 7. trinn - ingen øvre aldersgrense. Amandas historie berører meg. Denne vil jeg huske! ( Cappelen Damm 2010, i pocket 2011 )

1 kommentar:

  1. Flott med flere gode bokanmeldelser :-) Hvis du legger på etiketter, blir boka gjenfinnbar også!

    SvarSlett