mandag 14. mars 2011

Dødslekene av Suzanne Collins

Tenk deg at USA har gått til grunne og gjenoppstått som et diktatur. Landet består av en hovedstad, Capitol, og tolv omkringliggende distrikter som er fattige og undertrykket av Capitol. En gang gjør distriktene opprør, men blir slått ned av overmakten. Som straff og påminnelse om hva som skjer hvis man gjør opprør, arrangerer Capitol hvert år Dødslekene, et reality-show, der to ungdommer fra hvert distrikt, én gutt og én jente, må kjempe på liv og død. Bare én kan stå igjen levende - og resten av befolkningen er tvunget til å se på at barna deres må drepe hverandre - i beste sendetid.

Hvordan er det mulig å bevare sjelen og anstendigheten som menneske, når du er tvunget til å drepe for selv å overleve? Hvordan er vennskap og kjærlighet mulig under sånne forutsetninger?

Katniss og Peeta blir plukket ut som deltakere fra det lutfattige distrikt tolv, kulldistriktet. Sammen må de dra til Capitol for å delta i Dødslekene. Ettersom dette er et reality-show, får de utdelt sine egne designere og stylister som skal gjøre dem vakre og stilige - som seg hør og bør når man skal (bli drept) på direktesendt tv! Det er viktig å se bra ut, for sympati fra seerne kan gi penger fra velgjørere til å kjøpe ting for som kan komme til nytte inne på arenaen. Katniss og Peeta må kjempe en desperat kamp både mot de andre deltakerne og hverandre for å overleve. Uten å avsløre for mye kan jeg si at boken slutter overraskende!

Dødslekene er første bok i Dødslekene-trilogien som består av Dødslekene, Opp i flammer og Fugl føniks. Trilogien er en blanding av fantasy, science fiction og skarp samfunnskritikk. Den har også en fantastisk kjærlighetshistorie. For deg som går på ungdomsskolen 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar