tirsdag 10. mai 2011

"Afrodite og ulykkesfuglen" av Ritta Jacobsson

Afrodite ( Ditte blant venner og kjente ) ser fram til en god sommerferie hos Alexanders mormor. Hun bor landlig til ved en herregård på kysten - et perfekt sted for late sommerdager med kjæresten. Ja, for Ditte og Alexander er vel for kjærester å regne nå?


Mormoren til Alexander har brukket beinet, og hun kan derfor ikke skjøtte jobben sin som gartner/ oppsynskvinne/vaktmester ved herregården. Det passer utmerket at barnebarnet kommer med en venninne! Forresten er det ikke så hyggelig å jobbe lenger; ting er blitt så annerledes på herregården etter at en storstilt oppussing ble igangsatt. Folk kommer og går, ja, noen ser ut til å bare forsvinne, varebiler ankommer om nettene, illeluktende containere står midt ute i skogen - kort sagt, dette er en byggeplass med hemmeligheter.


Afrodite er, som alltid, svært nysgjerrig på hva som foregår. Øyner hun et nytt mysterium? Hvorfor ser den lokale presten så nervøs ut? Hva har han å gjøre på herregården om natta? Og hvorfor ligger det en GPS i døpefonten i kirka? Prestens sønn, Lukas, er riktignok ganske sjarmerende, og ihvertfall blant de hyggeligste ungdommene på stedet. Hyggelig er definitivt ikke ordet Afrodite vil bruke om de øvrige lokale tenåringene.


Afrodites ikke helt veloppdragne hund, Voff, stikker i et uanmeldt øyeblikk inn på herregårdstomta. Afrodite oppdager da en jente som vinker i et av kjellervinduene. Kanskje det er ei som vasker der nede? Kanskje hun jobber med oppussing? Eller - er det en helt annen grunn til at hun er der nede bak det støvete vinduet? Afrodite oppdager ting hun aldri i livet kunne ha forestilt seg i en søvnig landsby. Her rulles det opp forbrytelser med forgreininger langt utenfor landets grenser.


"Afrodite og ulykkesfuglen" er den tredje boka med Afrodite i hovedrollen. Hun leter ikke etter mysterier, de kommer bare til henne. Dette er veldig godt skrevet, lettlest og med "driv". Du bare lese videre! Undertegnede synes "Afrodite og døden" (2009) og "Afrodite og sviket" (2010) er minst like spennende som årets utgivelse. For deg som går i ungdomsskolen eller siste del av barneskolen er dette veldig bra! For ordens skyld føyer jeg til at "Afrodite og døden" ble kåret til beste ungdomskrim i Sverige da den kom i 2006.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar